Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Gereedschap Veegborstel en voegenborstel

Veegborstel en voegenborstel

Er zijn twee types borstels die ingezet worden in de strijd tegen ongewenste kruidgroei op verhardingen: een gewone veegborstel met stijve kunststofharen en een speciale smalle voegenborstel met harde haren uit staaldraad (en soms een pin) aan het uiteinde van een lange steel. Die heb je met lange en met korte steel.

 

veegborstelenvoegenborstel tekening

Waar

Halfopen verhardingen - In (open) voegen tussen tegels, klinkers en alle andere materialen met een voeg, behalve hout.

verharding-halfopen-dalsverharding-halfopenverharding-halfopen-kasseien

Waarom

Op een verharding die niet gebruikt wordt, kunnen planten in alle rust groeien. Deze rust moet je vermijden door regelmatig te vegen. Vegen vervangt betreding en verstoort de rust.

De gewone veegborstel dient om zand en organisch materiaal weg te vegen. Zo ruim je de mogelijke groeiplaatsen op en voorkom je kruidgroei.

Met de voegenborstel, kan je plantjes en mos in de voegen losmaken en verwijderen. Voor het verwijderen van grotere plantjes kan het nodig zijn om een voegenkrabber te gebruiken: hiervoor dient de pin op het uiteinde van sommige modellen van voegenborstels, maar ze bestaan ook als apart werktuig.

Wanneer

Vegen doe je zeker kort na de winter, voordat de vroegste kruiden beginnen kiemen. Daarna veeg je wanneer je ziet dat er zich organisch materiaal op of tussen de verhardingen ophoopt (afgewaaide bladeren, zand, aarde, …). Als er planten groeien in de voegen, dan borstel je die eruit met de voegenborstel.

Hoe

Gebruik borstels met een voldoende lange steel, zodat je niet met gebogen rug moet werken. Als er veel los materiaal op de verharding zelf ligt, veeg je best eerst eens met de gewone veegborstel. Daarna borstel je de voegen uit en veeg je het losgekomen materiaal nog eens op met de veegborstel.

Veegborstel: Druk de veegborstel kort en krachtig voor je heen, veeg het losgekomen materiaal meteen in een border of het gazon, of veeg het bijeen en ruim het op met een vuilblikje.

Voegenborstel: Zet de staaldraden haren recht op de voeg en schuur plantjes en mos los door de borstel krachtig naar voor en achter te schuiven. Probeer al het losgekomen materiaal zo veel mogelijk naar dezelfde richting te borstelen, zodat je het achteraf met de veegborstel niet terug in de voegen veegt. De pin op het uiteinde van de borstel kan je gebruiken als krabber om grotere plantjes los te krijgen. Hiervoor draai je de voegenborstel gewoon om.

Inspanning

Een verharding met weinig reliëf vraagt de minste inspanning om schoon te vegen. Hoe meer voegen, barsten en randen er zijn, hoe meer werk je zal hebben met ze schoon te houden.

Hoe vaak je moet vegen hangt af van de hoeveelheid en snelheid waarmee materiaal zich ophoopt. Dit wordt vooral bepaald door de omgeving en de ligging: veel wind of beschut, losse bodem rondom, bladverliezende bomen en struiken in de buurt, scharrelende (huis)dieren, … Zo kan het zijn dat je wekelijks of maandelijks moet vegen om kruidgroei te voorkomen.

Aandachtspuntjes

Let bij beide borstels op een voldoende lange steel, zodat je niet met een gebogen rug moet werken. Een goede hechting van de borstel aan de steel is ook zeer belangrijk.

Neem een veegborstel met stijve haren die niet meebuigen wanneer je met druk over een ruwe verharding borstelt.

Let bij voegenborstels op de breedte van de kop: bij sommige modellen staan de staaldraden aan de rand schuin ingeplant en lopen v-vormig naar elkaar toe, bij anderen staan ze evenwijdig ingeplant. Welke vorm je kiest, hangt af van de breedte van je voegen. Let er ook op of je voegenborstel een pin of haak heeft die kan dienen als voegenkrabber; zo heb je meteen twee werktuigen in één.

Document acties