Gebruik geen pesticiden
Home Gezinnen

Gezinnen

Tuin en moestuin onderhouden, terras en oprit schoon houden… Het kan zonder pesticiden. Met de juiste tips lukt dit zeker en vast. Klik hieronder op Mijn gifvrije tuin

Campagnebanner Mijn gifvrije tuin

Aan de slag zonder pesticiden

  1. Voorkom het gebruik van pesticiden. Voor de tuin kies je de juiste plant op de juiste plaats. Maak je oprit of pad zo klein mogelijk. Waar veel gereden of gestapt wordt, groeien geen planten. Een kasseipad met groen tussen de stenen heeft ook zijn charmes. Geef in je wijk het goede voorbeeld. Buren en familie zullen volgen, want het onderhoud is – na een overgangsperiode – gemakkelijker. Ontwerptips om pesticidenvrij te beheren, zijn verzameld in de leidraad pesticidentoets.
  2. Gebruik alternatieven. Vegen, borstelen of heet water geven een heel goed resultaat tegen plantengroei. In de bestrijdingsgids vind je concrete tips om specifieke problemen op te lossen en ongewenste dieren en planten, ziekten en plagen te bestrijden, zonder pesticiden.
  3. Is het echt niet mogelijk zonder? Welke pesticiden je in laatste instantie kan gebruiken lees je in de rubriek Pesticiden gebruiken.

Verbod op het gebruik van pesticiden

Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op het trottoir. Veeg of borstel het trottoir regelmatig. Zo voorkom je  plantengroei. Het kan geen kwaad als er een sprietje staat. Als er toch planten groeien op je trottoir, trek die dan uit of gebruik eventueel een onkruidverbrander als je die hebt. Een onkruidbrander werkt alleen bij droog weer.

 

Om het water te beschermen hou je als particulier altijd minstens een zone van 1 meter langs de waterloop pesticidenvrij. Ook voor land- en tuinbouw geldt dit. Voor de openbare diensten en alle andere sectoren is deze zone uitgebreid tot 6 meter.

Lees altijd de gebruiksvoorwaarden van het product zelf, die worden vermeld op de verpakking. Voor bepaalde pesticiden is het namelijk verboden om die  te gebruiken dicht bij oppervlaktewater. Vaak moet je nog verder dan 1 of 6 meter van water afblijven met sommige pesticiden die een groot risico inhouden voor het water.

Grondwater

bord beschermingszoneOok ons grondwater moeten we beschermen.  Een deel van ons drinkwater komt uit de grond, om ervoor te zorgen dat dit water niet verontreinigd wordt, zijn er beschermingszones aangeduid rondom het pompstation waar het water opgepompt wordt. Het blauwe bord met witte golfjes geeft aan waar je de zone binnen komt. In zo’n beschermingszone voor grondwater is het gebruik van pesticiden verboden.

Je mag als particulier van dit verbod afwijken als je de voorwaarden van het etiket strikt naleeft en:

  • Enkel herbiciden of andere gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die toegelaten zijn voor amateurgebruik door de federale overheid ;
  • Enkel biociden gebruikt die toegelaten zijn door de federale overheid;

 

Document acties