Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Gereedschap Voegenkrabber

Voegenkrabber

Een handvat of steel met daarop een hard, meestal metalen uiteinde dat gehaakt of gekromd is. Voegenborstels bespreken we onder ‘Veegborstel en voegenborstel’.

 

voegenkrabber-tekening

Waar

Verhardingen – in (open) voegen tussen tegels, klinkers en alle andere materialen met een voeg.

Een krabber gebruik je in de voegen tussen tegels en klinkers. Je kan er mos en ongewenste kruidgroei mee verwijderen.

verharding-halfopen-dalsverharding-halfopenverharding-halfopen-kasseien

Waarom

Om ongewenst kruidgroei, mossen en zand tussen je voegen weghalen. Een krabber is op zich het best geschikt voor de al wat grotere planten in je voegen. Voor kleinere plantjes of een beetje mos kan je een (schuur)borstel gebruiken.

Wanneer

Voegenkrabbers kan je in elk seizoen gebruiken. Door in herfst of winter de voegen schoon te maken zijn heel wat zaden weg en duurt het wat langer voor de voeg weer toe groeit.

Hoe

De manier van werken is natuurlijk rechttoe-rechtaan. Je haalt het lemmet of de haak door de voeg. Op die manier werk je de planten in de voeg los. Stevige wortels zoals van paardenbloemen kunnen blijven zitten. Het scherpe deel van je voegenkrabber kan je gebruiken om deze wortels wat dieper door te steken.

Je haalt natuurlijk heel wat zand mee uit je voegen. Dat zand veeg je best weg omdat er heel wat zaden en wortels inzitten. Aanvullen en invegen doe je met fijn wit zand. Bredere voegen kan je eventueel opvoegen om werk te verminderen in de toekomst.

Inspanning

Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het gebruik van je terras of pad, hoe vaak je erover wandelt, hoeveel licht/schaduw er op valt en hoeveel mos je in de voegen kan dulden. Meestal volstaat twee keer per jaar.

Aandachtspuntjes

Voegenkrabbers bestaan met korte steel en met lange steel.

De krabber met korte steel gebruik je gebukt.  Met de punt of haak krab je en trek je het werktuig naar je toe. Dat is vermoeiend, maar je bereikt makkelijker moeilijke plaatsen. Je kan er meer kracht mee zetten en dus grotere kruidgroei aanpakken.

De krabber met lange steel is heel wat prettiger voor je rug en knieën. Je houdt het langer vol en kan grotere oppervlakken aan. De kruidgroei mag niet te hoog staan, dan lukt het niet meer.

Ook het blad of mes van de krabber kan je in allerlei vormen in de winkel aantreffen, vooral bij de krabbers met korte steel is er heel wat variatie. Met de haakvormige modellen (gebogen rond staal) kan je alleen krabben in de voeg. De krabbers met een plat lemmet bieden meestal wat meer mogelijkheden. De voorkant is ook hier gehoekt en heeft meestal bredere en smallere delen en soms een geslepen rand. Zo kan je met dezelfde krabber in zowel brede als smalle voegen uit de voeten en kan je waar nodig de wat dikkere penwortels doorsteken.

Document acties