Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste dieren Mieren
Document acties

Mieren

Mieren in de tuin vormen zelden een probleem. Vliegende mieren kunnen in de zomer en in de herfst wel voor hinder zorgen, vooral binnenshuis. Dit zijn paringszwermen. Na de paring verliezen de koninginnen hun vleugels en sterven de mannetjes. Het zwermen is dus maar van korte duur en kan buitenshuis helemaal geen kwaad.

Faraomieren komen enkel binnenshuis voor. Ze voelen zich het beste bij een temperatuur van 30°C. Maar ook andere mierensoorten kunnen via deuren, ramen en spleten het huis binnenkomen.

Opgelet: Alle bij ons voorkomende bosmiersoorten (en dus ook hun nest) zijn wettelijk beschermd. Je moet ze met rust laten.

Bladluizen met mieren

Bruine wegmier

Bruine wegmier - origineel door KoS

Voorkomen

Mieren in huis

Mieren zoeken voedsel, water en beschutting:

  • Zorg dat ze geen voedsel vinden: voorkom onafgedekte voedselbronnen, laat de afwas niet overnachten, laat geen etensresten op de vloer of op de tafel achter.
  • Zorg dat ze geen beschutting, ingang naar het huis of nestgelegenheid vinden: voeg barsten en spleten op in muren, deuren en vensters en planken.
  • Leg huismiddeltjes als kaneel, citroensap, koper en zelfs waspoeder op de plaats waar de mieren uw huis binnenkomen. Mieren mijden deze stoffen en blijven weg.

Mieren in de tuin

  • Zet boerenwormkruid, afrikaantjes, goudsbloem, rozemarijn, of strooi bladeren van notelaar, varens, lavendel, tomaat of tijm tussen de groenterijen.
  • Als u mieren aantreft in de composthoop betekent dit dat de hoop te droog staat. U moet de composthoop omzetten en bevochtigen.

Alternatieven

Mieren in huis

  • Ga na waar de mieren vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Stop of voeg de toegangswegen en verwijder onafgedekte voedselbronnen.
  • Giet kokend water in het nesthol, dat is heel effectief. Herhaal dit wanneer er terug mieren opduiken. Een mierennest in de pot van een kamerplant krijgt u weg door er overvloedig water op te gieten. De mieren zullen hun nest ontruimen. Omdat de mieren niet in het huis terecht zouden komen, doe je dit best buiten of zet je de plant in een grote bak met droge lichte grond. Maak een brug tussen de plant en de grond in de bak en begiet de plant met water. De mieren zullen via de brug wegvluchten, mét het broedsel.
  • Vliegende mieren in huis zuig je gemakkelijk op met de stofzuiger.

Mieren in de tuin

Mieren houden er niet van om over een pad te gaan dat bezaaid is met koffiedik of gemalen rode peper. Omring hiermee het bedreigde perceel van de groentetuin. Dit houdt mieren tijdelijk op een afstand.

Tegen vliegende mieren bestaan (nog) geen alternatieve bestrijdingsmethoden maar dat is ook niet echt nodig. Meestal stijgt een zwerm vliegende mieren snel op en heb je er nadien geen last meer van. Dit is iets wat hooguit enkele keren per jaar gebeurt op een warme dag.