roest
Aan de onderzijde van de rozenbladeren, op de bladstelen en de scheuten verschijnen gele tot oranjekleurige sporenpuistjes (grootte van een speldenkop). De aangetaste bladeren worden geel en vallen af.
Preventieve maatregelen
- Rozen vragen volle zon, sommige halfschaduw. Rozen op schaduwrijke standplaatsen zullen het niet goed doen.
- Kies de juiste rassen. Resistentie wordt steeds in de catalogi van de kwekerijen vermeld. Bestrijdingsmiddelen zijn in dit geval overbodig.
- Zorg voor een goed doorlatende bodem met beschikbaarheid van voldoende water.
- Een goede luchtcirculatie tussen en in de planten is nodig. Bladeren van rozenplanten moeten snel genoeg kunnen opdrogen. Een hoge relatieve vochtigheid werkt het optreden van schimmels in de hand. Ook andere planten, onkruiden, moeten in deze optiek zoveel mogelijk gemeden worden.
- Gebruik bij gecultiveerde rozen best organische meststof zoals compost voor bemesting. Botanische soorten moet u niet bemesten.
Botanische rozen die goed gedijen in onze streek.
Alternatieve bestrijdingmogelijkheden
- Verwijder aangetaste plantendelen.
- Compostextract onderdrukt bladschimmels. De extracten worden bereid bij 15 tot 25°C door de compost minstens 1 week, maximaal 2 weken in water te laten weken. Neem hiervoor een verhouding van 2 liter (ongeveer 1,4 kilogram) compost op 10 liter water. Roer het mengsel dagelijks. Zeef daarna de oplossing door een linnen doek om de grove resten uit de oplossing te halen. Gebruik dit extract onverdund, in een dosis van 1 tot 1,5 liter per m2.