vretende insecten
Elke zomer kunnen vretende insecten opduiken en problemen veroorzaken. Bladsnuitkevers vreten aan de bast van eenjarige twijgen. Daarna zakken ze af naar de uitlopende knoppen. Later kunnen ook de bladeren ernstig worden beschadigd. Hun larven vreten aan de wortels van jonge planten. Bij bomen, heesters en vaste planten zijn er vooral problemen met de gegroefde lapsnuitkever (of taxuskever), de gevlekte lapsnuitkever en de kleine lapsnuitkever. Ze vreten aan bladeren en spruiten. De kevers zijn 's nachts actief. De witte pootloze larven vreten aan de wortels van de plant en beschadigen dikkere wortels en wortelhalzen. De larve van de taxuskever vreet aanvankelijk aan kleine wortels. Maar naarmate ze groeit, tast ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs de ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af. Rupsen zijn de larven van dag- en nachtvlinders. Ze vreten aan de bladeren en de bloemen van allerlei planten. |
Preventieve maatregelen
Rupsen
Rupsen zijn een stadium uit het leven van vlinders. Tijdens het vreetstadium kunnen rupsen heel wat bladschade toebrengen.
- Een regelmatige groei maakt de planten sterker. Voorkom perioden van watertekort. Jaag de plant niet op door overmatige bemesting.
- En wist u dat een open standplaats waar regen en wind vrij spel hebben, onaantrekkelijk is voor eileggende vlinders?
- Voorzie broedgelegenheid voor vogels zoals hagen, heggen, houtwallen en nestkastjes. Mezen, rietgorzen, karekieten, spreeuwen en koekoek zijn gek op rupsen. Broedende vogels hebben rupsen nodig voor hun kroost.
Lapsnuitkever
Wilt u geen lapsnuitkever in uw tuin, kies dan geen planten die de kever aantrekken. Zet geen Taxus, Rhododendron, Euonymus, Camelia, Pierus, coniferen, Hydrangea, rozen. Ook klimop wordt soms aangevreten.
Alternatieve bestrijdingsmogelijkheden
Rupsen
Sommige rupsensoorten laten zich vallen als ze worden opgeschrikt. Schud de plant en laat kippen of eenden los tussen de planten.
Het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis werkt tegen alle rupsen. Deze natuurlijke vijand is verkrijgbaar in de handel.
Lapsnuitkever
Bestrijd de lapsnuitkever zo nodig met het insectenparasitaire aaltje Heterorhabditis megidis. Dit is een natuurlijke vijand van de kever en in de handel verkrijgbaar. De aaltjes zoeken actief naar de larven van de lapsnuitkever en dringen deze binnen. Ze voeden zich met de inhoud van de larven en verspreiden specifieke bacteriën. De keverlarven sterven binnen enkele dagen.
Voor een goede werking moet de bodemtemperatuur tussen 12 en 25 graden Celsius liggen. De beste bestrijdingstijdstippen zijn het voorjaar (april tot mei) en het najaar (augustus tot september). Op vochtige grond toepassen en voor minimaal 1 week vochtig houden.